Autoilun työmatkalaskuri

Viimeaikoina ahkerasti jakamani suosikkujuttu Ylen sivuilla on Kuinka paljon autoilu maksaa? Se sisältää muutamia taulukoita, missä on laskettu autoilun kustannuksia. Jutussa harmittaa se, että taulukot ovat kiinteitä ja halvinkin automalli on tällaisen minun kaltaisen pihistelijän mittapuulla aivan liian kallis.

Siksipä teinkin tämän blogin loppuun laskurin, jolla voit pyöritellä autoilun kustannuksia vaikka omaa liikkumistasi ajatellen. Laskurin viimeinen rivi antaa myös osviittaa, kuinka paljon voisit säästää rahaa, jos hyppäisitkin kaverin kyytiin. Tai ota kaveri kyytiin, jos se sopii paremmin. Säästöä se on aina, kun autossa on useampi henkilö.

Huomioitavaa autoilun kululaskurista

Autoilun kustannukset ovat aina hieman vaikeasti arvioitavia. Todellisen kustannuksen näet vasta jälkikäteen. Tässä on kuitenkin huomioitu aika monta seikkaa:

  1. Ajoneuvoverot ovat Ylen jutun taulukoihin perustuvia arvioita.
  2. Arvon alenemisena on käytetty 14 % per vuosi viiden vuoden jaksona ajateltuna
  3. Ylläpitokulut niin ikään perustuvat Ylen juttuun, mutta siitä poiketen ylläpitokulut on muutettu kilometrikohtaisiksi. Renkaat, öljyt, pyyhkimet, pesut ym. maksavat tietenkin sitä enemmän mitä enemmän ajat.
  4. Pysäköintikuluja ei ole laskettu ollenkaan, koska täällä maalla ei autopaikoista maksella.
  5. Verovähennykset on huomioitu sillä oletuksella, että auto on ainoa vaihtoehto työmatkaliikkumiseen. Näin ollen tämä laskuri saattaa antaa vähän halvemman kuvan autoilusta, koska et välttämättä saa vähennettyä työmatkoista verotuksessa niin paljoa, jos julkinen liikenne on työmatkallasi todellinen vaihtoehto. Verovähennys on 0,25 e/km vuonna 2019. Omavastuu on 750 ja maksimi vähennyssumma 7 000.
  6. Kimppakyydittelyssä sinun oletetaan maksavan puolet siitä, mitä autoilun kulut olisivat yksin ajaessa ennen verotusta. Ennen verotusta siksi, että myös kimppakyyteilyn saa vähentää verotuksesta. Tulisi tuplatuplaa, jos kyytimaksu perustuisi vähennettyyn kustannukseen, josta saisi uudelleen vähennystä.
  7. Polttoainekustannukset on katsottu polttoaine.net ja vihreakaista.fi -sivustoilta. Bensiinin hintaan on otettu E95.

Laskurin lähtökohta on työmatka, mutta voit syöttää ”Työmatkasi pituus kilometreinä” -kohtaan myös sellaisen lukeman, että saat ”Työmatkakilometrit yhteensä vuodessa” -kohtaan jonkun muun haluamasi luvun – vaikkapa autosi kokonaiskilometrimäärän vuositasolla.

Alkuasetus on muuten suunnilleen arvio omasta työmatkastani ja Mazda-raukasta, joka joutuu minua kuljettamaan. Kilometrikohtainen kustannus näyttää aivan älyttömältä, mutta se johtuu siitä, että muut kulut tulevat joka tapauksessa, vaikka kilometrejä tulee vähän.

Näyttää että säästäisin melkein yli tonnin vuodessa hyödyntämällä kimppakyyteilyä. Olisiko joku kulkemassa Veteli-Kaustinen väliä säännöllisesti ja suunnilleen virka-aikaan?

Ota yhteyttä, jos herää kysyttävää tai kehitysideoita.