Jakamistalous synnyttää uusia toimialoja ja työpaikkoja

MTV Uutisissa oli mielenkiintoinen juttu Airbnb-asuntojen ympärille syntyneistä yrityksistä. Suomessa on jo 14 000 Airbnb-asuntoa, joten kysyntää alkaa olla myös niihin liittyville palveluille.

Airbnb:n ideahan on se, että käyttäjä voi laittaa oman asuntonsa vuokralle silloin, kun on itse poissa – vaikka loma- tai työmatkalla. Näin asunnosta voi saada tuloa silloin, kun joka tapauksessa sitä ei itse käytä. Käyttäjien välinen luottamus perustuu vuokraajista ja vuokranantajista annettaviin arvioihin.

Suomessa on jo yrityksiä, jotka palvelevat Airbnb-asuntojen vuokralle antajia. Esimerkiksi avaimien luovutus ja siivous ovat sellaisia palveluita, joita vuokralle antajan on itse hankala järjestellä poissa ollessaan. Maikkarin jutussa mainittu Elias siivoaa Airbnb-asuntoja ja yrityksessä työskentelee jo kolme hänen kaveriaankin. Kasvumahdollisuuksia on ja herrat ovat miettineet esimerkiksi palvelujen laajentamista aamiais-, retki- ja kaupunkikierrospalveluihin. Satukoti tarjoaa siivouspalvelujen lisäksi mm. asuntojen stailausta ja valokuvausta.

Entäpä liikenteen jakamistalous

Jakamistalous lisääntyy myös liikenteessä kovaa vauhtia. Oman autonsa voi esimerkiksi laittaa vuokralle Airbnb-tyyliin Blox Car-palvelussa. Miksei siis myös autojen pesemisen, valokuvaamisen, avainten säilytyksen, siirtojen ja renkaanvaihtojen ympärille kehittyisi uusia palveluja. Jään mielenkiinnolla seuraamaan.