Kolme kuukautta ilman autoa

Uumajassa on toteutettu mielenkiintoinen kokeilu. Kymmenen perhettä haastettiin olemaan kolme kuukautta ilman autoa. Kokeilusta kerättiin kokemukset mielenkiintoiseen raporttiin, joka löytyy täältä. Perheille annettiin kokeilun ajaksi jokaiselle perheenjäsenelle bussikortti, yksi sähköpyörä perhettä kohden sekä mahdollisuus käyttää vuokra-autoa ja kuljetuslaatikolla varustettua vuokrapyörää.

En ala yltiötarkasti erittelemään löydöksiä, mutta nostan tässä esiin yhden positiivisen ja yhden negatiivisen kokemuksen. Yleistasolla perheet kokivat testin aikana, että oli hyvä ”joutua” alkaa miettimään ympäristöystävällisempiä liikkumistapoja ja huomata, kuinka pienellä suunnittelulla voi jättää paljon turhia autonkäyttökertoja pois.

Positiivinen kokemus autottomuudesta

”Tässä yksi käytännön esimerkki, kun minun piti päästä yliopistolle illalla ja ensimmäinen bussi meni ohi. Seuraavaan oli 15-20 minuuttia. Kun olin kunnolla varmistanut, että olin oikealla pysäkillä, aikaa oli enää 10 minuuttia. Aiemmin olisin kävellyt takaisin kotiin ja ottanut auton. Mutta kun asiaa ajattelee, en tule säästämään siinä juurikaan aikaa, koska ikkunat täytyy skrapata ja pyyhkiä, auto tulee olemaan kylmä ja se vie tosi paljon bensiiniä, ja joudun maksamaan pysäköinnistä. Kaikki tämä – käytännöllisesti ajateltuna on paljon yksinkertaisempaa vain odottaa seuraavaa bussia. Tällä tavalla ajattelutapani on muuttunut.”

Negatiivinen kokemus autottomuudesta

”Aamun ensimmäinen bussi ei tullut, toinen ajoi ohi, koska se oli täynnä, veikkaan. Jouduin siksi ottaa bussin äitini työpaikalle, hakea auton avaimet, mennä heidän kotiinsa hakemaan auto, jotta ehtii töihin ajoissa. Paljon stressiä ja ärsytystä siitä, ettei päässytkään liikkeelle, kun on menossa töihin.”