Kyytiin2 -hanke kylälehdessä

Keskipohjalaiset Kylät ry on julkaissut vuoden 2019 tiedotuslehtensä. Lehti ilmestyi jo alkukesästä, mutta on nyt löydettävissä myös verkosta. Kyytiin2 -hanke näkyy lehdessä artikkelin muodossa. Kirjoitin pienen maaseudun liikkumista pohtivan pläjäyksen otsikolla ”Myydään Volvo”. Laitan kirjoituksen tähän alle. Se on muuten oikein hyvä kirjoitus, mutta valehtelen siinä, että polttoainekustannuksilla olisi merkitystä yksityisautoiluun. Nyttemmin olen oppinut, että polttoaine on vain pienen pieni sivujuonne autoilun kokonaiskustannuksissa.

Myydään Volvo

Väitetään että maaseudulla ei pärjää ilman omaa autoa. Onko tuo väite kumottavissa? On, ja se on kumottu jo. Asuuhan maaseudulla paljon väkeä, jolla ei ole ajokorttia vielä – tai enää. Ikä, vamma tai sairaus voi olla este ajokortin saamiselle ja näillä henkilöillä pitää olla yhtälailla mahdollisuus kulkea asioille ja harrastuksiin kuin muillakin.

Katsopa tielle päin. Autoja menee ristiin rastiin. Kyse ei ole siitä, etteikö rullaavia renkaita olisi tarjolla. Kyse on siitä, että emme ole hyödyntäneet teknologiaa siinä, että nämä autot ja kyytien tarvitsijat kohtaisivat.

Vapauden kaipuu ja taloudellisuus taistelevat joukkoliikennettä vastaan. Laskin oman rötiskäni maksaneen vajaan viiden vuoden aikana noin 27 senttiä per kilometri. Jos menen bussilla Kokkolaan, se on 22 senttiä. On se halvempaa ja ekologisempaa, mutta onko 5 senttiä tarpeeksi suuri säästö joustavuuden ja vapauden menetyksestä. Makuasia. Minusta ei. Etenkin kun rötiskäni on jo ostettu ja menettää arvoaan ja tuottaa kuluja vakuutuksillaan, vaikka en ajaisi metriäkään.

Kun asiaa pyörittelee, niin huomaa, että yksityisautoilu on sittenkin aika edullista, vaikka aina jaksetaan valittaa bensan hinnasta. Meidän ei kannata kuitenkaan odottaa, että kustannukset nousevat. Koska kyllähän se nousu tapahtuu ennen pitkää. Ilmastovaatimukset pakottavat valtiot rankaisemaan kansalaisiaan yksityisautoilusta ja se tulee osumaan maalla asuvien nilkkaan eniten.

Nyt on aika ottaa ensiaskeleet kohti tehokkaampaa liikennettä maaseudulla. Työkalut ovat olemassa. Pistä oma autosi vuokralle, kun et sillä aja. Sovellus on olemassa. Järkkää kimppakyydit harrastuksiin ja peleihin. Sovellus on olemassa, vaikka oikeastaan et tarvitse edes sovellusta. Hyppää naapurin mummon asiointitaksiin mukaan. Pian tämänkin pitäisi olla mahdollista. Tienaa lisää rahaa kuljettamalla paketteja työmatkasi varrella. järjestelmä on tulossa. Kerää tapahtumaasi yleisö kiertävällä bussilla. Se on erinomaista palvelua.

Minulla on luultavasti ne paskimmat ja ilmiselvimmät ideat. Sinulla on parempia. Jaa ne minulle ja muille, niin homma alkaa toimia. Otetaan uudet liikkumistavat haltuun ennen kuin ilmastorangaistus iskee päälle, niin ollaan valmiita. Turha meidän on peräkanaa ajella.