Laskinharjoituksia autoilun kustannuksista

Lasketko autoilun kustannuksia vain polttoainehinnan perusteella? Polttoainekustannukset ovat vain 20-30 prosenttia kaikista kuluista. Suurin kulu on auton arvon aleneminen. Ylen jutussa Kuinka paljon autoilu maksaa? on mielenkiintoisia taulukoita erihintaisten autojen kustannuksista.

Mitä kalliimpi auto, sen kalliimmat kilometrit

Ylen jutun mukaan auton arvo alenee arviolta 14 prosenttia vuosittain. Tämä sanelee sen, että kalliimman auton ostaja häviää enemmän kuin halvemman auton ostaja. Toki uusi ja hieno auto on todennäköisesti edullisempi huolloiltaan ja kuluttaa polttoainetta vähemmän, mutta suurin vaikutin autoilun kustannuksiin on kuitenkin se arvon aleneminen.

Kalleimmassa vaihtoehdossa kilometrikustannus on jo 0,459 euroa, mikä on enemmän kuin vuonna 2019 maksettava kilometrikorvaus (0,43). Uudella hienolla dieselpassatilla ajajan ei siis kannata ehdoin tahdoin sopia palavereja pitkien matkojen päähän, koska tappiota tulee joka kilometristä ja eipä sitä autossa myöskään saa mitään aikaiseksi. Näissä kilometrikorvauksissa on muuten paha yksin ajamiseen kannustava looginen puute, mutta palaan siihen myöhemmin.

Ylen jutussa ei ole huomioitu rahoituskuluja. Eli jos auto on ostettu velkarahalla, niin kulut ovat vielä isommat.

Maanantain työpäivä menee auton kustannuksiin

Sitra on tiivistänyt autoilun kustannukset mielestäni hyvin: ”Keskimäärin teemme töitä noin päivän viikossa autoilun eteen.” Aika monelle maalla asuvalle auto on tällä hetkellä ainoa vaihtoehto töihin kulkemiselle, joten menemme töihin maanantaisin siksi, että saamme auton, jotta pääsemme töihin. Kylläpä kuulostaa motivoivalta!

Polttoaineen hinta hirvittää

Vaikka yksin autoilu on tyhmää ja kallista, niin yksi asia minua jaksaa hämmästyttää – nimittäin jatkuva nurina polttoaineen hinnoista. Polttoaineen hinta nousi 3 prosenttia. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Jos ajat 18 000 kilometriä vuodessa, kuten Ylen laskelmissa oli käytetty. Jos tankkaat ysikasia ja autosi käyttää 7 litraa satasella. Sinulla menee vuodessa niinkin paljon enemmän kuin 60 euroa polttoaineisiin – siis 5 euroa kuukaudessa. Mene yksi matka kimppakyytinä, jätä pullapitko tai tupakkiaski ostamatta, jätä ylinopeussakot ajamatta tai vietä aikaa perheesi kanssa, jotta et joudu hyvittelemään heitä lahjuksin.

Polttoaineen hinnannousu ei ole mikään tekijä autoilun kustannuksissa. Voit kuroa hinnannousun hetkessä umpeen muuttamalla toimintatapojasi liikkumisen suhteen.

Kimppakyyti kannattaa aina

Tutustuin verottajan näkemykseen autoilun työmatkavähennyksistä. Pyöritteleepä Exceliä miten päin vain, aina autoilu on kallista. Ja aina on järkevämpää mennä kimppakyydillä. Jos yhdistät työkaverin kanssa 10 kilometrin työmatkan, säästätte vuodessa molemmat 470 euroa. Jos työmatka on 30 kilometriä, säästätte molemmat 1 300 euroa.

Tiedän yhden porukan joka kulkee Vetelistä Kokkolaan yhdellä autolla. Ai että, mitäköhän nuo jokainen tyyppi hankkivat säästämillään 2 400 eurolla per nassu! Neljässä vuodessa miltei kymppitonni!