Osallistu kimppakyytien kokeiluun!

Än yy tee NYT aloitamme kimppakyytien kokeilun PiggyBaggy -verkkosovelluksessa. Toivon että mahdollisimman moni rohkaistuu laittamaan työmatka- ja harrastuskulkemisiaan tuonne järjestelmään.

Ensinnäkin, se ei vielä sido mihinkään vaan auttaa näkemään, paljonko samaan suuntaan meneviä kyytejä alueellamme reissaa koko ajan. Toisekseen, se voi olla jollekin pelastus, kun muu kyyti on estynyt, auto on korjaamolla, ajokortiton tarvitsee kyytiä tai halutaan päästä vaikkapa joukkoliikennepysäkille.

Miten kimppakyytipalvelu toimii

Yksinkertaistettuna homma menee näin:
1. Kirjaudu PiggyBaggy.com -palveluun.
2. Kerro järjestelmälle tyypillisesti toistuvat matkasi (työmatkat ja/tai harrastukset ja muut).
3. Katso kartalta löytyykö sieltä jo muita samaan suuntaan meneviä.
4. Järjestelmän kautta voit ottaa yhteyttä toiseen käyttäjään, jos löydät samoja reittejä kulkevan henkilön.

Tarkemmat ohjeet jatkuvat tämän artikkelin loppupuolella. Siirry ohjeisiin tästä.

Onko tämä turvallista?

Turvallisuus tehdään toimimalla kimppakyytien kanssa vastuullisesti:
1. Korona kannattaa tietenkin huomioida. Yhdistellään kyytejä vain terveenä. Lisäksi sovelluksessa käyttäjät voivat ilmoittaa, mikäli kuuluvat riskiryhmään.
2. Käyttäjät voivat syöttää matkansa järjestelmään kirjautumisen jälkeen. Sitten kun aletaan sopimaan kyydeistä, niin käyttäjien täytyy tunnistautua. Näin kyyteihin ei voi päästä millään epämääräisillä tunnuksilla. Tiedät aina todellisen henkilön, jonka kanssa olet sopimassa kuljetuksista.
3. Voit valita omista tiedoistasi, että tarkkaa kotiosoitetta ei näytetä kartalla.
4. Voit aina itse päättää keneltä pyydät kyytiä tai kenet otat kyytiin.
5. Palvelun käytön voi lopettaa koska tahansa ja poistaa tietonsa sieltä.

Onko tämä edes laillista?

Kimppakyyti on kuin naapuriapua. Verottaja ei piittaa kimppakyydeistä niin kauan, kun kyse on vain kustannusten jakamisesta. Voitte sopia kyytiläisten kesken jaetaanko polttoainekuluja vai onko kyseessä ilmainen kyyti. Järjestelmä auttaa kustannusten laskemisessa ja jakamisessa käyttäjien kesken.

Jos ajattelit tienata kimppakyydeillä, niin suosittelemme taksiluvan hankintaa. Huumoria oli tuo edellinen virke.

Miksi tekisit kimppakyytejä?

Syitä on monia, tässä muutama:
1. Jo 20 kilometrin työmatkasta tulee vuodessa 750 euron polttoainekustannukset. Tähän päälle vielä auton muut kulut, jotka ovat paljon isompia – vakuutukset, renkaat, pesut, arvon aleneminen, huollot.
2. Matkoja on mukava tehdä, kun on seuraa.
3. Joskus ei ole itsellä autoa käytettävissä, mutta pitäisi silti päästä kotiin, töihin, harrastuksiin tai kauppaan.
4. Saatat pelastaa jonkun päivän tarjoamalla kyytiä. Joku pääsee rakkaaseen harrastukseen eikä syrjäydy porukasta. Joku pääsee kauppaan, terveyskeskukseen tai apteekkiin, vaikka tuetut taksimatkat oli jo tältä kuulta käytetty. Joku pääsee juna-asemalle eikä tarvitse jättää autoa parkkipaikalle kolhittavaksi.
5. Kyselymme perusteella seitsemän kymmenestä vastaajasta on valmis tarjoamaan kyytejä ja puolet pyytämään niitä, joten kunhan ihmiset tulevat palveluun niin kyydeille löytyy varmasti jakajia sekä autoilijoista että niistä, jotka voisivat jättää oman auton kotiin tai hypätä muuten kyytiin.
6. Kyselystä selvisi myös, että puolet vastaajista haluavat auttaa toisia. Joka toiselle vastaajalle myös ympäristöhyödyt ovat hyvä syy tehdä kimppakyytejä.

PiggyBaggy -kimppakyytipalvelun käyttäminen

Kirjautuminen ja reittien syöttö

Mene osoitteeseen PiggyBaggy.com ja etsi oikealta ylhäältä kohta ’Kirjaudu’. Pienellä näytöllä ’Kirjaudu’ -teksti on korvattu ikonilla, jossa on nuoli laatikon sisään. Tämä johtuu siitä, että palvelu muuttuu automaattisesti käyttäjän laitteen koon perusteella. Siksi myös tässä ohjeessa esitetyt kuvakaappaukset voivat olla omalla laitteellasi hieman erilaisia. Palvelua voi käyttää puhelimella, tabletilla tai tietokoneella.

Kirjautuminen näyttää tältä:

Jos olet uusi käyttäjä, paina alhaalta ’Rekisteröidy’. Jos sinulla on jo tunnukset, syötä ne tähän.

Rekisteröitymisvaiheen alussa pyydetään perustiedot, sähköposti ja muut, niin kuin kaikissa palveluissa aina. Mutta seuraava vaihe on olennainen. Kun luot uutta tunnusta, voit kertoa, mitä reittejä kuljet, niin ne päätyvät automaattisesti palvelun etusivun kartalle. Tällä tavalla useiden käyttäjien myötä tarjontaa alkaa löytymään.

Voit antaa työpaikan osoitteesi ja yhden muun kimppakyytien kohteen. Itse laitoin muu-kohtaan Kaustisen keskustaan osoittavan osoitteen ja lisätietoihin kulkemisajat. Ei ole väliä, vaikka toinen harrastus on urheilutalolla ja toinen Kansantaiteenkeskuksessa, koska ne ovat melko lähellä toisiaan.

Tässä vaiheessa voit antaa monia oleellisia tietoja. On silti hyvä tietää, että näitä voi muuttaa myöhemminkin. Pakollisia tietoja on vain puhelinnumero. Se on tärkeä siksi, että kun sopiva kyytikaveri lyötyy, pystytte tavoittamaan toisenne. Puhelinnumero ei kuitenkaan näy muuta kuin rekisteröityneille ja vahvasti tunnistautuneille käyttäjille. Valitse ryhmäksi Kyytiin2.

Työaikatauluissa on muutama oletusvaihtoehto tarjolla, mutta niitä voi käydä tarkentamassa myöhemmin käyttäjätunnuksen kautta.

Tämä näkymä löytyy klikkaamalla kirjautuneena omaa käyttäjätunnusta oikeassa ylänurkassa. Sieltä löytyy kohta ’Käyttäjätiedot’ ja edelleen ’Työaikataulut’, jota voi muokata painamalla kynän kuvaa. Täältä voit myös piilottaa tarkan kotiosoitteesi, niin sitä ei näytetä muille käyttäjille.

Muutapa ei sitten tarvitakaan. Kiitos jos pääsit tänne asti! Tämä on iso askel yhteisölliseen liikkumiseen.

Kyytien etsiminen

Kyytejä voi etsiä palvelusta kirjautumattakin. Mene vain PiggyBaggyn etusivulle ja zoomaile kartta omalle alueellesi. Palvelussa näkyy reittejä, jotka kulkevat linnuntietä. Näissä reiteissä vihreä viiri on lähtöpaikka ja sininen viiri on määränpää.

Oletusnäkymässä näkyvät kaikki työmatkat. Klikkaamalla ’Kyydit muualle’ tulevat näkyviin muut kuin työmatkat.

PiggyBaggy kartta
Karttaa voi tarkastella kirjautumattakin. Vihreät pisteet ovat käyttäjien syöttämien reittien lähtöpaikkoja ja siniset pisteet ovat määränpäitä. Reitit ilmaistaan linnuntietä, mutta tämä on järkevää, koska muuten päällekäiset samaa tietä kulkevat reitit näyttäisivät vain yhdeltä reitiltä. Katso löytyykö kartalta samoja lähtö- ja määränpääpaikkoja, joissa sinäkin kuljet.

Jos kartalla näkyy omaan kulkemiseesi sopivia reittejä, kirjaudu sisään, niin saat niistä lisätietoa. Kirjautunut käyttäjä voi klikata reitin lähtöpaikkaa ja saada näkyviin reitin aikataulut. Samasta kohdasta voi ottaa yhteyttä kyydin lisänneeseen käyttäjään ja sopia yhteiskyydistä.

Jos reitti ja aikataulut näyttävät lupaavalta, klikkaa ’Avaa kalenteri’ – valitse päivä/päivät, joille haluat ehdottaa kimppakyytiä – klikkaa ’Vahvista ja lähetä’. Tämän jälkeen saat yhteyden henkilöön ja voitte sopia tarkemmin kimppakyydeistä.

Palvelun käyttö ja kehittäminen

Palvelu ei suinkaan ole vielä täydellinen, mutta idea on hyvä ja tärkeä. Lähdetään siis sankoin joukoin täyttämään PiggyBaggyä omilla matkoillamme, jolloin yhdistelymahdollisuuksiakin alkaa varmasti löytymään. Jos haluatte antaa palautetta, niin allekirjoittanut voi välittää sitä eteenpäin. Ota siis yhteyttä.

Tähän loppuun vielä kuva Lahden seudulta. Jo pienikin määrä käyttäjiä saa tarjonnan näyttämään melko hyvältä, joten pistetäänhän paremmaksi!

PiggyBaggy Lahti
Tarjonta alkaa hyvin nopeasti näyttämään yllättävän kattavalta, kun käyttäjiä saadaan mukaan.

Kiitos teille rohkeille, jotka lähdette viemään tätä kimppakyytiasiaa eteenpäin. Yhteisön panos on tärkeä!

Kirjoittanut Tomas – ota yhteyttä.