Suomessa on jo sähköautojen latausverkosto

Suomi on siitä erikoinen maa, että meillä on yllättävän hyvä verkosto sähköautojen lataamiseen jo valmiina. Tämä verkosto on tietenkin kylmästä talvesta johtuvat lukuisat ulkolämmitystolpat. Samat tolpat voivat palvella myös sähköautojen hidasta latausta.

Tavallinen pistorasia ei tuota yhtä tehokasta latausta kuin sähköauton lataamiseen erikseen suunnitellut pikalatauspisteet. Auto kuitenkin seisoo paikallaan 95 % ajastaan, joten useimmiten hidaskin lataus riittää.

On ymmärrettävää, että reissussa tarvitaan usein pikalatausta ja tällaisia latauspisteitä onkin jo jonkin verran esimerkiksi liikenneasemien yhteydessä. Myös latauspiste kaupan yhteydessä on kätevä, koska pikalataus kaupassa käynnin yhteydessä voi olla vähän ajavalle hyvinkin riittävä ratkaisu.

On kuitenkin myös paljon tilanteita, joissa hidas lataus riittää:
– Lataaminen kotona esimerkiksi yön yli
– Lataaminen joukkoliikenteen liityntäpisteissä, joista lähdetään vaikkapa päivän mittaiselle työreissulle (juna-asemat, lentokentät, linja-autoasemat)
– Seminaari- ja tapahtumapaikkojen lähellä olevat pysäköintialueet, joissa viivytään useampia tunteja

Pikalatausverkosto ei ole vielä yhtä kattava kuin polttomoottoriautojen tankkausverkosto, mutta toisaalta polttomoottoriin ei löydy jokaiselta parkkipaikalta voimanlähdettä.

Markkinoille on tulossa mielenkiintoinen tuote eChargie, jonka avulla mistä tahansa tavallisesta pistorasiasta voi tehdä sähköajoneuvon maksullisen latauspisteen. Laite asennetaan pistorasian ”päälle”, minkä jälkeen kyseisestä rasiasta ladattavalle sähkölle voi asettaa hinnan. Kyse on taas kerran jakamistaloudesta – eli voit tehdä omasta pistorasiastasi ”julkisen” latauspisteen. Jos pistorasiasi löytyy paikalta, jonne jonkun voi olla järkevää jättää autonsa useammaksi tunniksi, voit tehdä pienen lisätienestin parkkipaikallasi.