Yhteenveto Kyytiin2 –hankealueen kuljetuspalveluista koronaepidemian aikana

Tähän artikkeliin on koottu seuraavat aihealueet:
Ohjeet kuljetusten tarjoajille ja avun vastaanottajille
Päivittäistavaroiden ja aterioiden kotiinkuljetukset
Joukkoliikenteen poikkeustiedotteet

Ohjeet kuljetusten tarjoajille ja avun vastaanottajille

Valtioneuvoston päätös, jonka mukaan yli 70-vuotiaiden tulee pysyä karanteenia vastaavissa olosuhteissa, aiheuttaa mahdollisesti kysyntäpiikin yhteisöllisyydelle, naapuriavulle ja yrityslähtöisille kotiinkuljetuspalveluille. Oli avun tarjoajana sitten vapaaehtoinen, sukulainen tai yrittäjä, seuraavat asiat on hyvä pitää mielessä kuljetusten suhteen:

  1. Apua ei pidä tarjota sairaana ollessaan, koska tartuttamisriski kasvaa merkittävästi.
  2. Ostosten ja kuljetuksen maksaminen kannattaa hoitaa ensisijaisesti laskulla tai verkkomaksulla, jolloin toimitustilanteessa ei tarvitse käsitellä maksukortteja tai käteistä.
  3. Ostokset kannattaa jättää oven taakse ja näin välttää läheinen kontakti riskiryhmäläisen ja kotiinkuljettajan välillä. Jos palvelun saaja tarvitsee ostosten kantoapua sisälle saakka, tulee henkilöiden pitää vähintään metrin turvaväli tartuntariskin pienentämiseksi.
  4. Hyvästä käsihygieniasta tulee huolehtia koko ajan. Tuotteiden keräily ja toimitus tulee tehdä puhtain käsin. THL:n ohjeet käsienpesuun löytyvät täältä.
  5. Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Käytetyt nenäliinat kuuluvat energiajätteeseen. Vessanpönttöön hävittäminen aiheuttaa tukkiutumisvaaran ja tartuntariskin vedenpuhdistamon työntekijöille. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi. Varaa kulkuneuvoon alkoholipitoista käsihuuhdetta, jos kuljettajalla tai muulla kuljetushenkilöstöllä ei ole mahdollisuutta käsien saippua-vesipesuun.
  6. Terveystarkastajan ohje: “Kaikissa kuljetusmuodoissa on noudatettava elintarvikelainsäädäntöä, hyvää hygieniaa ja katkeamatonta kylmäketjua. Pidemmissä kuin 15 min kuljetuksissa on kylmäsäilytystä vaativien tuotteiden lämpötiloja tarkkailtava kuljetuksen aikana (irtolämpömittari, kylmäkuljetuslaukut/boksit; K-P:n ympäristöterveydenhuollon yksikön omavalvontaohjeet). Kylmäketjusta ei pitäisi kenenkään kuluttajan poiketa, mutta naapuriavussa se on silloin yksityishenkilöiden toiminnan vastuulla olevaa.” Keski-Pohjanmaan terveystarkastajat tavoitat täältä.
  7. Virus voi säilyä pinnoilla ja tartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana käsien kautta sairastuneen henkilön ysköksistä saastuneiden materiaalien tai pintojen kautta. Tätä ei kuitenkaan pidetä tärkeimpänä tartuntareittinä. Tietoa ei ole toistaiseksi saatavilla, kuinka pitkään uusi koronavirus säilyy tartuntakykyisenä ympäristössä ihmisen elimistön ulkopuolella. Pintojen, elintarvikkeiden tai tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole toistaiseksi havaittu.
  8. Poikkeustilanne saattaa käynnistää paljon vapaaehtoista toimintaa. Pyri saamaan apua aina ennestään luottamaltasi taholta. Jos epäilet jonkun harjoittavan rikollista toimintaa avun nimissä, ota yhteyttä poliisiin.

Päivittäistavaroiden ja aterioiden kotiinkuljetukset

Soiten kautta on saatavissa kauppakassipalvelua. Kauppakassipalvelu on tarkoitettu niille kotona asuville ikääntyneille, joiden toimintakyky on tilapäisesti tai pysyvästi heikentynyt. Asiakas tai hänen edustajansa tekee kauppakassihakemuksen. Palveluohjaaja tekee palvelusta aina kirjallisen palvelupäätöksen ja tarvittaessa myös päättää palvelun. Kauppakassipalvelu päättyy Soiten osalta 31.3.2020, mutta kauppiaat voivat jatkaa liiketoimintaa samaan tapaan.

Palveluohjaajien yhteystiedot ovat:
Perhonjokilaakso: Petra Nikula-Valo, puh. 040-804 5420
Lestijokilaakso: Anu Jylli, puh. 040-804 2420

Soiten kauppakassipalvelun ulkopuolella olevat henkilöt, esimerkiksi yli 70-vuotiaat karanteenissa olijat, voivat hyödyntää alla mainittuja asiointiapuja. Lisäksi alueesta riippumatta esimerkiksi kuiva-aineita voi tilata kotiinkuljetettuna isommista verkkokaupoista, kuten Prisma, Citymarket ja HalpaHalli.

Veroviranomainen tiedottaa, että koronaviruksen seurauksista johtuen työntekijöiden lounaisiin tarkoitettua ravintoetua (yleensä lounasseteli) voi käyttää myös kuljetuskustannuksiin 24.3.-31.8.2020. Hyödyntäkää tätä!

Alueelliset asiointiavut

Halsua | Kannus | Kaustinen | Lestijärvi | Perho | Toholampi | Veteli

Halsua

K-market Halsua tarjoaa kotiinkuljetuspalvelua. Lisätietoja kauppiaalta numerosta 06-863 6043. Riskiryhmiin kuuluvat voivat käydä tekemässä ostoksia keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 7.30-8.00, jolloin kaupan aukiolo on varattu riskiryhmiin kuuluville.

Myös Marjusaaren Maamiesseuran kyläavustaja Oili Mastokangas tarjoaa kauppa-, apteekki- ja pankkiasiointia valtakirjalla. Lisätiedot numerosta 0400-569 378.

Kannus

K-market Herkku tarjoaa kotiinkuljetuspalvelua. Kaupasta voi myös tilata verkkokaupan kautta ostokset noutopisteeseen ja näin välttää kaupan sisällä asioinnin. Kaupan puhelinnumero 06-874 3600 on ja verkko-osoite https://www.k-ruoka.fi/kauppa/k-market-herkku.

K-market Pollari niin ikään tarjoaa kotiinkuljetuspalvelua numerosta 06-870 122.

Kannuksen apteekki kehottaa pyytämään läheisiltä asiointiapua. Mikäli asiontiapua ei ole mahdollista saada, voit olla puhelimitse yhteydessä apteekkiin, 06-870 008.

Eskolan Kyläpalvelun lounasruokala on auki. Lounasta ja kioskiostoksia voidaan toimittaa myös kotiovelle. Lisätietoja numerosta 045-179 8883 tai 041-580 1514.

Lounaskahvila Rauhalasta saa valmista ruokaa kotiin toimitettuna. Puhelinnumero on 0500-561 909 tai 044-238 1973.

Kannuksen seurakunta ja Lions Club keräävät vapaaehtoisia toimittamaan ostoksia yli 70-vuotiaille. Lisätietoja antaa diakoniatyöntekijä numerosta 044-282 4514 ma-pe klo 10-14.

Kaustinen

K-market Kaustinen tarjoaa kotiinkuljetuspalvelua. Palvelu on maksullinen, rahtimaksu määräytyy asuinalueen mukaan. Kauppias toivoo tilaukset ensisijaisesti sähköpostitse topi.jylha@k-market.com, mutta yhteyttä voi ottaa myös puhelimitse 06-860 5400. Tilaus tulee tehdä pari päivää ennen tarvetta, jotta ehditään sopia maksu- ja toimitustavoista. K-Marketissa hiljaisin aika on klo 7.00 – 9.00. Tätä suositellaan riskiryhmiin kuuluville.

Myös S-marketista saa kuljetuspalvelua. Vievä Oy kerää. Tilaukset suoraan soittamalla tai whatsappilla numeroon 044-299 0985. Kuljetus Kaustisen alueella 15€ ja keräilymaksu 10€. S-market suosittelee, että riskiryhmiin kuuluvat asioivat aamulla klo 7.00-10.00 välillä.

Kaustisen apteekki on avoinna VAIN riskiryhmille ti 31.3., to 2.4., ti 7.4. ja to 9.4. klo 8.00 – 9.00. Ruuhkan välttämiseksi asiointiaika on tarkoitettu vain niille, joille puolesta-asiointi ei ole mahdollista.

MLL:n Kaustisen osasto kerää yhteystietoja avuntarvitsijoilta ja vapaaehtoisilta. Lisätietoja saa lähettämällä viestin MLL:n Kaustisen osaston Facebook-sivun kautta.

Eläkeliiton Kaustisen yhdistyksen nuoret eläkeläiset tarjoavat kauppa-apua yli 70-vuotiaille. Katso täältä oman kyläsi vapaaehtoisen puhelinnumero ja ota yhteyttä.

Lestijärvi

Sale Lestijärvi tarjoaa kauppakassipalvelua yli 70-vuotiaille Lestijärven alueen asukkaille. Tilauksista voi sopia Salen henkilökunnan kanssa numerosta 020-780 8161. Tilauksen voi tehdä maanantaihin tai keskiviikkoon mennessä. Tavarat toimitetaan tiistaisin ja torstaisin. Keräys ja kuljetus maksaa alle 5 km alueella 5 €. 5-15 km alueella 8 € ja yli 15 km matkalle 9 €.

Lestijärven apteekki tarjoaa lääkekassipalvelua numerosta 0400-209 374. Lääkkeet tilataan apteekista suoraan ja toimitetaan kotiin.

Kaikille yli 70 vuotiaille tarjotaan mahdollisuus kotiinkuljetettuun ateriapalveluun omakustannushintaan. Ota yhteyttä keittiölle numeroon 040-6504 254.

Perho

Perhon K-market Ikiliikku ja Perhon Talouskauppa toimittavat asiakkailleen ruokatarvikkeita korvausta vastaan. Kauppatilaukset tehdään aina suoraan kauppaan puhelimitse. Tilauksen voi tehdä asiakas, omainen, läheinen tai hoitava taho. Laskutus tapahtuu kauppiaan määrittelemällä tavalla. Kaupat määrittävät itse tuotteiden keräämisen hinnan. Yhteystiedot: K-market Ikiliikku 06-863 1300, Perhon Talouskauppa 06-863 2103.

Myös Perhon apteekki tarjoaa lääketoimituksia. Puhelinnumero apteekkiin on 045-852 3679.

Yllä mainittujen palveluiden kuljetukset ovat ilmaisia ja ne toteutetaan yllä mainittujen lisäksi kunnan, seurakunnan ja Lions Clubin yhteistyönä. Tilaukset tulee tehdä maanantaisin ja/tai torstaisin klo 9-12 suoraan kauppaan tai apteekkiin.

Myös Taksiyrittäjä Kari Matti Salinilta voi tiedustella ostosten keräily- ja kotiinkuljetuspalvelua numerosta 0400-263 939.

Toholampi

Toholammin kunta järjestää yli 70-vuotiaille mahdollisuuden kotipalveluateriaan. Aterian hinta on 7,40 euroa (sis. kuljetuksen). Ruokatilaukset palvelutalo Männistön keittiöltä puhelinnumerosta 040-150 5319. Ruoka toimitetaan kolmena päivänä viikossa ja näin ollen asiakas vastaa itse ruoan lämmittämisestä useampana päivänä.

K-market Lampintori tarjoaa kotiinkuljetuspalvelua maanantaisin ja keskiviikkoisin. Keskiviikon toimitukseen tilaus on tehtävä viimeistään tiistaina klo 15:00. Maanantain toimitukseen tilaus on tehtävä viimeistään perjantaina klo 15:00. Asiakkaalle luodaan asiakastili ja maksu tapahtuu laskutuksella – laskutuslisä 3 €. Tilaukset tehdään puhelimitse numeroon 06-885 660 tai sähköpostitse osoitteeseen heli.olkkola@k-market.com. Keräily alle 100 € ostoksista 5 €, ja yli 100 € ostoksista 10 € alle 5 km toimitusalueelle. Hinnat voimassa 1.4.2020 alkaen.

M-Market JiiPeen Valinta tarjoaa kauppakassipalvelua Soiten asiakkaille sopimuksen mukaisesti. 1.4. alkaen Soiten kauppakassipalvelu päättyy ja hinnat ovat kaikille asiakkaille: keräily 5 € + alv., kuljetus alle 10 km 10 € + alv., kuljetus yli 10 km 13 € + alv. Ei kuljetusmaksua, jos kertaostos yli 100 €.

Veteli

Vetelissä Vievä Oy (Taksi Veteli) toimittaa kauppakasseja S-marketista ja take away -annoksia Hotelli Kampelista. Pizzeria Balkan tarjoaa ilmaisen kotiinkuljetuksen omille annoksilleen.

Ruokakassitilaukset tehdään Vievä Oy:lle soittamalla tai WhatsApp-viestinä. Kampelin tilaukset tehdään suoraan Kampeliin ja he tilaavat kuljetuksen. Pizzeria Balkanin tilaukset tehdään heidän omaan numeroonsa.

Hotelli Kampeli, 040-648 4040 (ma-la klo 16-20 viikosta 14 lähtien)
Vievä Oy (Taksi Veteli), 044-299 0985
Pizzeria Balkan, 06-862 2060

Linja-autoliikenne Osmo Aho Oy on avaamassa kauppakassipalvelua Räyringin Salelta Ylipään aluelle. Lisätietoja asiasta voi kysellä numerosta 0400-260 999.

Joukkoliikenteen poikkeustiedotteet

Alueemme joukkoliikenne on hyvin paljon koululais- ja opiskelijakuljetusten varassa. Koulujen sulkeuduttua myös joukkoliikenteen toimintaedellytykset heikkenevät huomattavasti, ja suuressa osassa joukkoliikennettä tulee aikataulumuutoksia. Joukkoliikenteen käyttäjän kannattaa varmistaa tuorein reittitieto liikennöitsijältä tai Matkahuollon aikatauluhausta.

Alueen liikennöitsijät:

Linja-autoliikenne O.A. Aho Oy
Linja-autoliikenne Salminen Ky
Töysän Linja Oy
Pohjolan Matka Oy
OnniBus.com
Liikenne Huovari Oy

Hyviä linkkejä liikennepalveluihin liittyen

ELY-keskuksen tiedote ELY:n ostamasta joukkoliikenteestä

Matkahuollon tiedote koronatilanteesta

Ohjeita kuljetusalalle henkilöliikenteeseen COVID-19-tartunnan ehkäisemiseksi

Liikenne- ja viestintäministeriön tietopaketti: Koronavirus ja liikennejärjestelmä sekä viestintäverkot ja -palvelut