Yhteenveto Kyytiin2 –hankealueen kuljetuspalveluista koronaepidemian aikana

Tähän artikkeliin on koottu seuraavat aihealueet:
Ohjeet kuljetusten tarjoajille ja avun vastaanottajille
Päivittäistavaroiden ja aterioiden kotiinkuljetukset
Joukkoliikenteen poikkeustiedotteet

Artikkelia on päivitetty 5.3.2021 (tarkistettu linkkien toimivuus ja palveluiden olemassaoloa).

Ohjeet kuljetusten tarjoajille ja avun vastaanottajille

Koronatilanne heilahtelee ja aiheuttaa kysyntää yhteisöllisyydelle, naapuriavulle ja yrityslähtöisille kotiinkuljetuspalveluille. Oli avun tarjoajana sitten vapaaehtoinen, sukulainen tai yrittäjä, seuraavat asiat on hyvä pitää mielessä kuljetusten suhteen:

  1. Apua ei pidä tarjota sairaana ollessaan, koska tartuttamisriski kasvaa merkittävästi.
  2. Ostosten ja kuljetuksen maksaminen kannattaa hoitaa ensisijaisesti laskulla tai verkkomaksulla, jolloin toimitustilanteessa ei tarvitse käsitellä maksukortteja tai käteistä.
  3. Ostokset kannattaa jättää oven taakse ja näin välttää läheinen kontakti riskiryhmäläisen ja kotiinkuljettajan välillä. Jos palvelun saaja tarvitsee ostosten kantoapua sisälle saakka, tulee henkilöiden pitää vähintään metrin turvaväli tartuntariskin pienentämiseksi.
  4. Hyvästä käsihygieniasta tulee huolehtia koko ajan. Tuotteiden keräily ja toimitus tulee tehdä puhtain käsin. THL:n ohjeet käsienpesuun löytyvät täältä.
  5. Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Käytetyt nenäliinat kuuluvat energiajätteeseen. Vessanpönttöön hävittäminen aiheuttaa tukkiutumisvaaran ja tartuntariskin vedenpuhdistamon työntekijöille. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi. Varaa kulkuneuvoon alkoholipitoista käsihuuhdetta, jos kuljettajalla tai muulla kuljetushenkilöstöllä ei ole mahdollisuutta käsien saippua-vesipesuun.
  6. Terveystarkastajan ohje: “Kaikissa kuljetusmuodoissa on noudatettava elintarvikelainsäädäntöä, hyvää hygieniaa ja katkeamatonta kylmäketjua. Pidemmissä kuin 15 min kuljetuksissa on kylmäsäilytystä vaativien tuotteiden lämpötiloja tarkkailtava kuljetuksen aikana (irtolämpömittari, kylmäkuljetuslaukut/boksit; K-P:n ympäristöterveydenhuollon yksikön omavalvontaohjeet). Kylmäketjusta ei pitäisi kenenkään kuluttajan poiketa, mutta naapuriavussa se on silloin yksityishenkilöiden toiminnan vastuulla olevaa.” Keski-Pohjanmaan terveystarkastajat tavoitat täältä.
  7. Virus voi säilyä pinnoilla ja tartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana käsien kautta sairastuneen henkilön ysköksistä saastuneiden materiaalien tai pintojen kautta. Tätä ei kuitenkaan pidetä tärkeimpänä tartuntareittinä. Tietoa ei ole toistaiseksi saatavilla, kuinka pitkään uusi koronavirus säilyy tartuntakykyisenä ympäristössä ihmisen elimistön ulkopuolella. Pintojen, elintarvikkeiden tai tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole toistaiseksi havaittu.
  8. Poikkeustilanne saattaa käynnistää paljon vapaaehtoista toimintaa. Pyri saamaan apua aina ennestään luottamaltasi taholta. Jos epäilet jonkun harjoittavan rikollista toimintaa avun nimissä, ota yhteyttä poliisiin.
  9. Keski-Pohjanmaalla on voimassa maskinkäyttösuositus yli 12-vuotiaille.

Päivittäistavaroiden ja aterioiden kotiinkuljetukset

Jokaisen kunnan alueelta löytyy apua asiointiin ja kuljetuksiin. Selaa vähän alaspäin ja klikkaa oman kuntasi linkkiä, niin löydät tarjolla olevia palveluita. Jos jotakin puuttuu, voit vinkata siitä minulle. Yhteystiedot löydät täältä.

Lisäksi alueesta riippumatta esimerkiksi kuiva-aineita voi tilata kotiinkuljetettuna isommista verkkokaupoista, kuten Prisma, Citymarket ja HalpaHalli. Myös Fiksuruoka.fi ja MatSmart ovat olleet paljon käytettyjä koronan aikana.

Alueelliset asiointiavut

Halsua | Kannus | Kaustinen | Lestijärvi | Perho | Toholampi | Veteli

Halsua

K-market Halsua tarjoaa kotiinkuljetuspalvelua. Lisätietoja kauppiaalta numerosta 06-863 6043.

Halsuan apteekkiin voi ottaa yhteyttä numeroon 050 3373 231. Kotiinkuljetusta tarjotaan yhteistyönä seurakunnan kanssa. Diakonissa Tiina Karhulahti noutaa lääkkeet apteekista ja toimittaa lääketilaukset kotiovelle.

Myös Marjusaaren Maamiesseuran kyläavustaja Oili Mastokangas tarjoaa kauppa-, apteekki- ja pankkiasiointia valtakirjalla. Lisätiedot numerosta 0400-569 378.

Kannus

K-market Herkku tarjoaa kotiinkuljetuspalvelua. Kaupasta voi myös tilata verkkokaupan kautta ostokset noutopisteeseen ja näin välttää kaupan sisällä asioinnin. Kaupan puhelinnumero 06-874 3600 on ja verkko-osoite https://www.k-ruoka.fi/kauppa/k-market-herkku.

K-market Pollari niin ikään tarjoaa kotiinkuljetuspalvelua numerosta 06-870 122.

Kannuksen apteekki kehottaa pyytämään läheisiltä asiointiapua. Mikäli asiontiapua ei ole mahdollista saada, voit olla puhelimitse yhteydessä apteekkiin, 06-870 008.

Eskolan Kyläpalvelun lounasruokala on auki. Lounasta ja kioskiostoksia voidaan toimittaa myös kotiovelle. Lisätietoja numerosta 045-179 8883 tai 041-580 1514.

Kaustinen

K-market Kaustinen tarjoaa kotiinkuljetuspalvelua. Palvelu on maksullinen, rahtimaksu määräytyy asuinalueen mukaan. Tilauksen voi tehdä sähköpostitse topi.jylha@k-market.com, puhelimitse 06-860 5400 tai suoraan verkkokaupassa osoitteessa https://www.k-ruoka.fi/kauppa/k-market-kaustinen. K-Marketissa hiljaisin aika on klo 7.00 – 9.00. Tätä suositellaan riskiryhmiin kuuluville.

Myös S-marketista saa kuljetuspalvelua. Vievä Oy kerää. Tilaukset suoraan soittamalla tai whatsappilla numeroon 044-299 0985. Kuljetus Kaustisen alueella 15€ ja keräilymaksu 10€. S-market suosittelee, että riskiryhmiin kuuluvat asioivat aamulla klo 7.00-10.00 välillä.

Ravintola Pelimannista voi noutaa lounasta kotiin. Voit soittaa etukäteen ja hakea lounaasi itse sisältä, valmiiksi pakattuna. Puhelinnumero 06-861 1005.

MLL:n Kaustisen osasto kerää yhteystietoja avuntarvitsijoilta ja vapaaehtoisilta. Lisätietoja saa lähettämällä viestin MLL:n Kaustisen osaston Facebook-sivun kautta.

Lestijärvi

Lestijärven kunnan korona-ryhmä selvittää ja laatii ohjeistuksia tarpeen mukaan. Tällä hetkellä Lestijärvellä ei ole erityisiä kuljetuspalveluita.

Perho

Perhon K-market Ikiliikku ja Perhon Talouskauppa keräilevät asiakkailleen ruokatarvikkeita korvausta vastaan. Kauppatilaukset tehdään aina suoraan kauppaan puhelimitse. Tilauksen voi tehdä asiakas, omainen, läheinen tai hoitava taho. Laskutus tapahtuu kauppiaan määrittelemällä tavalla. Kaupat määrittävät itse tuotteiden keräämisen hinnan. Yhteystiedot: K-market Ikiliikku 06-863 1300, Perhon Talouskauppa 06-863 2103.

Myös Taksiyrittäjä Kari Matti Salinilta voi tiedustella ostosten keräily- ja kotiinkuljetuspalvelua numerosta 0400-263 939.

Toholampi

Toholammin kunta järjestää yli 70-vuotiaille mahdollisuuden kotipalveluateriaan. Aterian hinta on 7,40 euroa (sis. kuljetuksen). Ruokatilaukset palvelutalo Männistön keittiöltä puhelinnumerosta 040-150 5319. Ruoka toimitetaan kolmena päivänä viikossa ja näin ollen asiakas vastaa itse ruoan lämmittämisestä useampana päivänä.

K-market Lampintori tarjoaa kotiinkuljetuspalvelua maanantaisin ja keskiviikkoisin. Keskiviikon toimitukseen tilaus on tehtävä viimeistään tiistaina klo 15:00. Maanantain toimitukseen tilaus on tehtävä viimeistään perjantaina klo 15:00. Asiakkaalle luodaan asiakastili ja maksu tapahtuu laskutuksella – laskutuslisä 3 €. Tilaukset tehdään puhelimitse numeroon 06-885 660 tai sähköpostitse osoitteeseen heli.olkkola@k-market.com. Keräily alle 100 € ostoksista 5 €, ja yli 100 € ostoksista 10 € alle 5 km toimitusalueelle.

M-Market JiiPeen Valinta tarjoaa kauppakassipalvelua – JiiPeen puhelinnumero on 040-840 4848.

Veteli

Vetelissä Vievä Oy (Taksi Veteli) toimittaa kauppakasseja S-marketista ja take away -annoksia Hotelli Kampelista. Myös Pizzeria Balkan tarjoaa kotiinkuljetusta.

Ruokakassitilaukset tehdään Vievä Oy:lle soittamalla tai WhatsApp-viestinä. Kampelin tilaukset tehdään suoraan Kampeliin ja he tilaavat kuljetuksen. Pizzeria Balkanin tilaukset tehdään heidän omaan numeroonsa.

Hotelli Kampeli, 040-648 4040
Vievä Oy (Taksi Veteli), 044-299 0985
Pizzeria Balkan, 06-862 2060

Linja-autoliikenne Osmo Aho Oy on avannut kauppakassipalvelua Räyringin Salelta Ylipään aluelle. Lisätietoja asiasta voi kysellä numerosta 0400-260 999.

Vetelin apteekista saa lääkkeitä myös kotiinkuljetuksella maanantaista lauantaihin. Lisätietoja voi kysyä numerosta 06-862 1419

Joukkoliikenteen poikkeustiedotteet

Joukkoliikenteen käyttäjän kannattaa varmistaa tuorein reittitieto liikennöitsijältä tai Matkahuollon aikatauluhausta.

Alueen liikennöitsijät:

Linja-autoliikenne O.A. Aho Oy
Linja-autoliikenne Salminen Ky
Töysän Linja Oy
Pohjolan Matka Oy
OnniBus.com
Liikenne Huovari Oy
A & P Taipale Oy

Hyviä linkkejä liikennepalveluihin liittyen

Matkahuollon tiedote koronatilanteesta

Ohjeita kuljetusalalle henkilöliikenteeseen COVID-19-tartunnan ehkäisemiseksi