Sovellukset

Tälle sivulle kootaan tietoa erilaisista sovelluksista ja palveluista, joita voidaan hyödyntää kuljetusten yhdistelyssä ja ekologisemmassa liikkumisessa. Voit lähettää myös vinkkejä, jos listalta puuttuu jotakin olennaista. Ota yhteyttä!

Kaikki kulkeminen Keski-Pohjanmaalla!

Kyytiin2 -hankkeen avulla on valmistettu uusi Kulukuri.com -liikennepalveluportaali. Se sisältää kaikki Keski-Pohjanmaan maaseudun liikkumispalvelut yhdessä paikassa. Sieltä löydät paikkakunnan taksit, koulukuljetukset, joukkoliikenteen, kuljetusyritykset, pakettipisteet, kimppakyydit, kotiinkuljetukset, vuokra-autot ja -polkupyörät ja vaikka mitä muuta.

Yhteiskäyttöautot

Henkilöautot ovat käyttämättöminä 95 % olemassaoloajastaan. Yhteiskäyttöautot voivat olla yksi ratkaisu järkevämpään liikkumiseen. Miksi ostaisit oman auton, jos voit lainata autoa ja maksaa siitä vain käytön mukaan. Yhteiskäyttöautopalveluita ovat mm. CarDen ja 24Rent. Maaseudulla yhteiskäyttöauto ei välttämättä ole niin toimiva ratkaisu kuin kaupungeissa, mutta isoimmat keskittymät, taloyhtiöt ja organisaatiot voivat saada niistä hyötyä.

Myös yksityishenkilö voi laittaa oman autonsa vuokralle BloxCar-palvelun avulla. Tällöin esimerkiksi satunnainen liikematkustaja tai matkailija voi löytää maaseudulta vuokra-auton, vaikka vuokrayrityksiä ei olisikaan tarjolla. Samanlainen yksityisille tarkoitettu oman auton vuokralle laittamisen palvelu on GoMore.

Kimppakyydit ihmisille ja paketeille

Suosittelen sopimaan kimppakyytejä harrastustoiminnassa, työmatkoissa ja kulttuuririennoissa. Aina kuitenkaan kimppakyyti ei ole sovittavissa henkilökohtaisten suhteiden kautta, vaan sopiva kimppakyyti voi löytyä sovelluksen avulla sattumalta oikeaan aikaan ja paikkaan matkalla olevasta kyydistä.

PiggyBaggy esimerkiksi on sovellus, jonka kautta jaetaan kimppakyytejä tavaroille ja ihmisille. Voit sekä tilata kuljetuksia että ryhtyä kuljettajaksi. Kyydit.net-palvelussa puolestaan voit ilmoittaa esimerkiksi työmatkastasi tai matkatarpeestasi, jos olet kiinnostunut kimppakyytien hyödyntämisestä.

Pakettien kuljettamisesta voi tienata MyXline-palvelussa. MyXline on palvelu, johon kuka tahansa voi ilmoittautua tavaroiden kuljettajaksi. Heidän toimintaperiaatteensa on ”että jokainen tiellä tai rautateillä liikkuva henkilö tai ajoneuvo on potentiaalinen kuljetusliike.”

Mobility as a Service

Mikä Mobility as a Service (MaaS)? Suomeksi se on liikkuminen palveluna. Esimerkiksi Kyyti Group ja MaaS Global kehittävät sovelluksia, joiden avulla käyttäjän pitäisi pystyä varaamaan itselleen matka paikasta A paikkaan B ja järjestelmä hoitaa matkaketjun yhdistelyn. Matka voi koostua junaliikenteestä, ratikasta, busseista, takseista, yhteiskäyttöauton hyödyntämisestä jne. Olennaista on, että käyttäjä näkee yhden hinnan matkalle, maksaa vain yhteen paikkaan ja järjestelmä jyvittää maksut eri palveluntarjoajille. MaaS voi olla tulevaisuudessa yksi tärkeimmistä liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentäjistä ja Suomi on asiassa edelläkävijä. Hyvä Suomi!

Taksit mukana kehityksessä

Valopilkku on sovellus, jonka kautta voi tilata taksin yli 175 paikkakunnalla Suomessa. Lisäksi sovellus toimii Tallinnassa ja Haaparannassa.

Etelä-Pohjanmaalla on käynnissä myös kokeilu, jossa taksit toimivat pakettien toimittajina. Kuskit voivat syöttää matkojaan taksitiketti.fi -palveluun ja näin saada esimerkiksi tavaratoimituskeikkaa palatessaan vaikkapa ajovuoron jälkeen kotiin päin.

Taksit.fi -palvelusta voi hakea vaikka kuntakohtaisesti taksipalveluita. Mukana ovat Taksiliiton jäsenet, jotka ovat syöttäneet tietonsa palveluun.

Keväällä 2020 on julkistettu uusi SnapCap -palvelu. Taksit voivat liittyä palveluun, joka yhdistää asiakkaita takseihin valtakunnallisesti. Taksi tilataan 02 Taksi -palvelusta, joka välittää 500 000 taksikyytiä vuosittain. Etuna perinteiseen taksivälitystoimintaan on se, että palvelun kautta kuljettaja voi löytää helpommin asiakkaita esimerkiksi paluumatkoille. 02 Taksi -palvelu löytyy täältä ja SnapCap -palvelu täältä.

Matkailun saavutettavuus

Liikenne liittyy olennaisesti myös matkailuun ja tapahtumiin. Maaseudun matkailupalveluyrittäjän voi olla vaikeaa tavoittaa potentiaalisia matkailijoita, jos liikenne tyssää juna-asemille ja lentokentille. Monesti puhutaan ”viimeisestä kilometristä” (Last Mile) eli siitä, miten matkailussa puuttuu ratkaisuja juuri matkan loppupäästä. Pitkät välimatkat kulkevat nätisti bussissa, junassa ja lentokoneessa, mutta viimeinen pätkä on asiakkaalle arvoitus vielä asemalle saavuttaessakin.

Tapahtumien suhteen taas ollaan maaseudulla lähes täysin yksityisautoilun varassa. Liikenne on yksi suurimmista hiilijalanjäljen aiheuttajista urheilutapahtumissa. Kimppakyydit, kutsukyydit ja julkinen liikenne olisivat erinomaisia keinoja matkustaa kulttuuririentoon tai urheilukisoihin. Samalla ruuhkaisimmista tapahtumista jää parkkipaikasta murehtiminen pois.

Get Tips on yksi sovellus, joka pyrkii yhdistämään matkailijan asumisen, palvelut sekä liikkumisen. Perille.fi -palvelu puolestaan on erinomainen joukkoliikenteen hakupalvelu, joka vertailee hintoja ja hakee tarjontaa pidemmille matkoille hyvin kattavasti eri liikennevälineistä, kuten junista, busseista ja takseista. Matkaparkki.com -palvelu puolestaan mahdollistaa tyhjien parkkipaikkojen valjastamisen esimerkiksi karavaanareiden yöpymispaikoiksi. Yöpymispaikan tarjoaja voi olla vaikka yhdistys tai yksityishenkilö. Paikan saaminen kartalle ja maksujen keräys käyvät kätevästi palvelun kautta.

Verkkokauppatilaukset nopeasti kotiin

Useat sovellukset pyrkivät myös tarjoamaan verkkokauppiaille entistä parempia mahdollisuuksia palvella asiakkaitaan nopeilla kuljetuksilla. Vaste-hankkeessa kehitettävä järjestelmä sekä yllä mainittu PiggyBaggy voivat yhdistää verkkokauppaostamisen ja kuljetusten osalta jakamistalouden. eSend -sovellukset niin ikään pyrkivät laajentamaan tavaran tilaajan ja vastaanottajan välissä olevien kuljetusmahdollisuuksien määrää.

Järjestelmien kehittyessä lähettäjän ja vastaanottajan asiakaskokemukset paranevat. Tilaaminen onnistuu yhdestä paikasta, vaikka kuljettajana saattaa olla iso kirjo yrityksiä ja vaikka yksityishenkilöitäkin. Kuljettajien määrän lisääntyessä myös toimitusten nopeudet paranevat. Tilaushetkestä saattaa jo muutaman minuutin päästä olla sopiva kuljetus tarjolla ja paketti lähtee matkaan.

Sähköautoilu

Sähköautoilu on yksi keino liikkua vähäpäästöisemmin. Sähköautoilussa kuitenkin latausverkosto on vielä vasta varhaisessa kehitysvaiheessa. eChargie on yksi mielenkiintoinen palvelu, joka on tulossa piakkoin markkinoille. Se on laite, jonka avulla kuka tahansa voi muuttaa oman pistorasiansa julkiseksi sähköauton latauspisteeksi ja ansaita sillä rahaa. Tämä voi nopeuttaa latausverkoston kehittymistä. Samoin tämä voi myös helpottaa sellaisten toimijoiden arkea, joiden pistorasioita käytetään jo, mutta niistä on vaikea saada veloitettua mitään. Esimerkiksi koululaiset saattavat ladata sähköpotkulautojaan koulun pistorasiasta.

Maksaminen

Kaikki liikenteen palvelut tarvitsevat uudenlaisia maksamistapoja, jotta ne voivat palvella mahdollisimman laajaa käyttäjäjoukkoa. PayIQ kehittää uudenlaisia älykkäitä lipunmyyntiratkaisuita. Yritykseen voi tutustua täällä.

Julkisen sektorin kuljetusvälittäjiä

Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus KEINO on kerännyt yhteen Excel-tiedostoon kattavan paketin kuljetusten välitystä tarjoavista toimijoista. Linkki kuljetusvälittäjät kokoavaan tiedostoon löytyy KEINOn sivulta, kun tutkii tarkemmin Tähän mennessä tapahtunut ja valmiit materiaalit -otsikon alta löytyviä tietoja.

Liikkumisen kustannusten vertailu

Netistä löytyy paljon työkaluja, joiden avulla voi arvioida erilaisten liikkumistapojen kustannuksia. Kyytiin2 -hankkeen laskurin avulla voi laskea työmatkan säästöpotentiaalia, jos tekisikin sen kimppakyytinä – työmatkailun hintalaskuriin tästä. Kyytiin2-sivustolta löytyy myös laskuri, jolla voi arvioida harrastuskuljetusten kustannuksia ja ajansäästöpotentiaalia.

Suomen Ilmastopaneelin Autokalkulaattorilla voi vertailla erilaisten autojen elinkaarihintoja ja -kustannuksia.

Hiilineutraalisuomi tarjoaa paljon erilaisia laskureita. KULKURI -laskurilla voit vertailla keskenään muitakin liikkumismuotoja kuin yksityisautoilua. Se huomioi esimerkiksi yhteiskäyttöautot, joukkoliikenteen ja polkupyöräilyn. KULKURI -laskuri toimii Excelissä.