Ilmastotavoitteet eivät toteudu ilman merkittävää liikkumisen muutosta

Meidän on vähennettävä elämäntapojemme aiheuttamia ilmastopäästöjä jopa yli 90 %, sanoo Sitran tuore raportti 1,5 asteen elämäntavat.

Suomalaisen hiilijalanjälki on yli viisinkertainen intialaiseen verrattuna. Liikkuminen on yksi suurimmista päästöjen aiheuttajista. Kovimmat tyypit ottavatkin mahdollisimman pian haltuun kaikki mahdollisuudet hyödyntää julkista liikennettä, etätyötä ja jakamistaloutta. Raportin mukaan näillä keinoilla on suurin potentiaali pienentää hiilijalanjälkeä
liikennenäkökulmasta:
– vapaa-ajan matkojen kulkeminen ilman autoa
– sähköautojen käyttöönotto
– hybridiautot ja ajoneuvojen polttoainetehokkuuden huomattava parantaminen.

Suomalaisen hiilijalanjälki on tällä hetkellä n. 10,4 tonnia per vuosi. Jos halutaan pitää maapallomme kunnossa tulevillekin sukupolville, niin tuo luku pitäisi pudottaa alle yhteen tonniin. Se on aika iso muutos elämäntavoissa, mutta liikkumista muuttamalla on mahdollista saavuttaa tuosta jo melko iso osa. Alla oleva taulukko on Sitran raportista, mutta muokkasin sitä sen verran, että merkkasin siitä punaisella laatikolla liikkumiseen liittyvät kohdat. Ole hyvä, siitä valitsemaan. Aloita ennemmin kuin myöhemmin!

Hiilijalanjäljen pienentämisvaihtoehtoja liikkumisessa
Kuvalähde: Sitran raportti 1,5 asteen elämäntavat, toukokuu 2019.