Korona-aika haastaa Suomen pakettilogistiikan jouluna

Huhut kertovat, että verkkokaupan joulumyynnistä on tulossa ennätysmäinen. Esimerkiksi Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen Aki Kangasharju kertoo seuraavaa: ”Kyllä tässä tilanteessa ennustan, että joulumyynti verkossa räjähtää. On siis patoutunut kysyntä, kun on ostettu enemmän pakollista kuin turhaa, eikä ole matkustettu – on paljon kuluttamatonta rahaa. Koronan uusi aalto pitää ihmiset kotosalla”. Posti puolestaan arvioi Ylen jutussa, että joulun ajan tavaravirta tulee olemaan viime vuoteen verrattuna kaksinkertainen. Linkki Ylen juttuun tässä.

Tämähän on hieno uutinen verkkokaupoille. Mutta! Pitää muistaa, että tämä tuo myös valtavan paineen pakettitoiminnalle ja tukkii helposti erilaiset pakettiautomaatit.  Varsinaisen verkkokaupan lisäksi pakettilogistiikkaa kuormittavat paljon myös ne tuotteet villasukista varaosiin, joita yksityishenkilöt, yritykset ja julkinen sektori liikuttavat toisilleen. 

Olemme koonneet tähän blogiin vinkkejä, miten pidetään pakettien liike jouhevana ja pienennetään palveluiden tukkeutumisen mahdollisuutta.  

5 teesiä tukkiutumattomiin toimituksiin

1. Hae pakettisi heti sen saapumisen jälkeen

Tilasit paketin omaan lähikauppaan, mutta se menikin naapurikunnan asiamiespostiin – just. Tämä on tuttu tilanne, joka johtuu siitä, että pakettiautomaateissa ei kerta kaikkiaan ole tilaa. Ole kiva muille ja hae pakettisi pian toimituksen jälkeen, niin seuraavalle paketille on tilaa.  

Jos et pääse itse hakemaan pakettiasi, pyydä kaveria tai naapuria tuomaan se tullessaan. Kyllä joku kuitenkin kulkee pakettipisteen ja kyläsi väliä joka päivä. Esimerkiksi PiggyBaggy.com -kimppakyytipalvelusta voit löytää käyttäjiä, jotka kulkevat samoja reittejä kanssasi. Kirjaudu sinne. Mitä enemmän käyttäjiä on – sitä helpompaa on kuljetusten yhdistely ja avun pyytäminen ja tarjoaminen.  

2. Tilaa paketti parhaaseen paikkaan

Sitä ei välttämättä tule ajatelleeksi, mutta aina oma lähikauppa tai oman kunnan posti ei ole se paras paikka. Jos työmatkasi vie toisen kunnan pakettipisteen ohi 5 kertaa viikossa, mutta käyt oman kunnan pakettipisteen läheisessä kaupassa vain kaksi kertaa viikossa, mikset nappaisi pakettia työmatkan varrelta?

3. Muista monet toimitusvaihtoehdot

Joissakin verkkokaupoissa saa yllättävän edullisesti toimituksen aivan kotiin asti. Toimitusmahdollisuuksia on muutenkin tänä päivänä tosi kattavasti. Voit saada paketin kotiin, Postiin, Matkahuoltoon, Postin tai Matkahuollon pakettipisteeseen, R-kioskille, työpaikalle ja vaikka minne.

4. Hyödynnä VastePiste-kuljetuksia

Keski-Pohjanmaalla toimivat Centria ammattikorkeakoulun Vaste-hankkeen kuljetukset. Jos paketin lähtö- ja määränpääpaikka ovat molemmat Keski-Pohjanmaalla, kannattaa tutustua Vaste-hankkeen tarjontaan. Hankkeessa kehitetään kuljetusten digitaalista alustaa ja pilottivaiheessa kuljetuksia tarjotaan jopa ilmaiseksi. Lisätietoja Vaste-hankkeesta täällä

Lisäksi Vaste- ja Kyytiin2 –hankkeilla on tulossa mielenkiintoinen jouluinen arvoituskisa lähiaikoina. Pysy kuulolla! 

5. Matkahuollon bussipaketti voi yllättää

Pakettien lähettämisessä bussi voi olla hyvä vaihtoehto. Monet liikennöitsijät ovat niin innokkaita palvelemaan, että ottavat jopa bussipysäkiltä vastaan lähetyksiä. Jos siis tiedät, että läheiseltä pysäkiltäsi menee aina tuttuun aikaan bussi ohi, ota yhteyttä liikennöitsijään ja kysy, onnistuuko paketin lähettäminen bussipysäkiltä. Ei tarvitse lähteä keskustaan löytääkseen pakettipalveluita! 

Verkkokauppaindeksi hurjassa kasvussa

Verkkokauppa on kasvattanut suosiotaan suomessa jo pitkään, mutta korona on buustannut kasvua entisestään. Verkkokaupan kehitystä seurataan yli 2 000 verkkokaupan todellista myyntiä kuvaavalla indeksillä, jonka mukaan heinä-syyskuussa 2020 tilausmäärät ovat kasvaneet lähes 70 %.  Indeksiä julkaisevan Vilkas Groupin toimitusjohtaja Markku Korkiakoski, ennakoi ”tämän merkitsevän hurjaa kasvua joulumyyntiin verkossa”. Lisää verkkokauppaindeksistä täällä.

Verkkokauppaindeksi lasketaan 4 kertaa vuodessa. Indeksiin vaikuttavat tilausten lukumäärä, euromääräinen myynti, sekä keskimääräinen ostoskori. Lähde: Vilkas Group Oy.

Nyt kannattaa ennakoida ja lähettää paketit ajoissa sekä hyödyntää kaikkia mahdollisia paketinkuljetusmahdollisuuksia perinteisten lisäksi. Lisäksi nyt olisi myös ”pelipaikka” tukea kotimaisia ja lähialueen yrittäjiä hankkimalla joulupaketit sekä joulupöydän antimet kotimaasta. Pelastetaan kauppa -kampanja on ollut koronaepidemian ajan tukemassa suomalaisia kauppiaita ja yrittäjiä. Sivustolta voi etsiä lähialueen tarjontaa tai lisätä oman verkkokaupan listoille.

Jouluterveisin Tomas ja Marko – yhteystiedot täällä.